به گزارش مشرق، کانال تلگرامی تبیین به بررسی نکات مهم نشست شورای امنیت پرداخت:
آمریکا در شورای امنیت ۲ بار شکست خورد؛ یک بار قبل از طرح در صحن و یکبار بعد از طرح.
از آنجایی که پیش بینی می شد قطعنامه رای نیاورد، آمریکا ارائه آن به صحن شورا را به تونس و استونی پیشنهاد داد ولی این دو کشور از ارائه آن سرباز زدند.
پس از طرح در صحن هم فقط جمهوری دومینیکن رای مثبت داد و خود امریکا. ۱۱ کشور رای ممتنع دادند و چین و روسیه هم رای منفی. سابقه نداشته که آمریکا قطعنامه ای را به شورای امنیت ببرد و بدون وتو، قطعنامه اش شکست بخورد.
آرای ممتنع تروئیکای اروپا با توجه به بیانیه هایی که به خصوص فرانسه و انگلیس دادند نشانه خیانت چندباره آنها به قطعنامه و برجام است. انگلیس و فرانسه هردو در بیانیه اعلام رای خود، تاکید کردند که "مشخص بود این قطعنامه حمایت شورا را جلب نمیکند".
اولا لااقل تروئیکا به دلیل آنکه اعضای برجام هستند و قطعنامه آمریکا نقض برجام است به قطعنامه رای منفی میدادند نه رای ممتنع که از منظر حقوقی حتی معنای موافقت هم دارد. پس از این منظر، آلمان، انگلیس و فرانسه برای چندمین بار، برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده اند.
دوم اینکه دلیل رای منفی شان را هم نه اجرای قواعد و مقررات بین المللی بلکه، اطمینان داشتن از رای نیاوردن قطعنامه عنوان کرده اند. این دلیل انگلیس و فرانسه به وضوح نشان میدهد که منشور ملل و الزام آوری قطعنامه ها، نه فقط برای آمریکا بلکه برای سایر اعضای دائم شورای امنیت هم به پایان رسیده و افول نظام بین الملل بیش از پیش به منصه ظهور رسیده است.
آمریکا بعد از این شکست تلاش هایش را بر فعال سازی مکانیسم ماشه بیش از پیش متمرکز خواهد کرد. چطور؟
ظاهرا آمریکا تصمیم دارد در یک حیله حقوقی ۳ مرحله ای، با استفاده از ترفندهای «آئیننامهای» در شورای امنیت، برای فعال سازی مکانیسم ماشه تلاش کند.
تاکنون اروپایی ها تاکید کرده اند که آمریکا عضو برجام نیست و نمیتواند از مکانیسم ماشه استفاده کند. اما معلوم نیست اگر آمریکا وارد یک بازی پیچیده و حیله حقوقی شود،سایر اعضای برجام مقابل این فشارها، ایستادگی کنند.
شکست آمریکا در شورای امنیت یک اتفاق مهم بود که نتیجه دیپلماسی فعال و هوشمندانه و چفت و بست حقوقی قطعنامه_۲۲۳۱ و برجام بود (فارغ از بی نتیجه بودن آن برای معیشت مردم). با این حال این پایان راه نیست و آمریکا تا ۲۷ مهر که روز توقف تحریم تسلیحاتی است، بر شدت نبرد حقوقی، سیاسی و دیپلماتیک و حتی امنیتی خود با ایران خواهد افزود.
به خصوص درخواست پوتین برای برگزاری نشست سران شورای امنیت با حضور ایران اتفاقی غیرمنتظره بود که برخی آن را در راستای تلاش برای احیای وجهه ترامپ ارزیابی میکنند. هرچند برای صحت سنجی این تحلیل هنوز خیلی زود است اما مهم است که همه بخش های درگیر با آمریکا در کشور درک کنند که برای نبرد ۶۲ روز آینده با امریکا نباید نباید حتی یک لحظه را از دست داد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.